onsdag 1 april 2009

Dirty Dancing

Dagarna, veckorna å ta mig fan åren går i en ruskig fart..Det är faktiskt helt sanslöst att vi började i denna stad för snart 3 år sedan..

Jag kan inte argumentera emot att det har hänt för lite under dessa fantastiska år men fan vad det har gått snabbt..

Undrar hur meninglöst snabbt en dag får för oss går jämfört med politisk flykting i Sudan..

Det känns t.o.m. löljigt oroväckande hur livet passerar i revyn, att vi har upplevt samma vardag, dag in och dag ut i så många år nu..visst, man flyttar hemifrån, ny skola, nya vänner, nya tjejer, nya ord men varje morgon man vaknar å varje kväll precis efter man borstat tänderna ser man i spegeln den samma människa man är och har varit i alla dessa år..å känner total likgiltighet..

Man kanske inte lever ett drömliv..men fy fan vad jag är glad att jag inte riskerar bli avrättat genom maschetter inatt p.g.a. att jag är kristen..

Med tanke på att bokstavs-M har tagit en ny inriktning i sitt bloggande tänkte jag kombinera lite av min och hans värld..nämligen mord och siffror..

Strax efter klockan fem på morgonen den 18 april 1906 skakades San Francisco av ett häftigt jordskalv. Det varade bara en minut men mätte minst 7,8 på Richterskalan.

Den första rapporten talade om 478 döda, en siffra som friserats av tjänstemän som befarade att en rapport om den verkliga dödssiffran skulle drabba fastighetsmarknaden och ansträngningarna för att bygga upp staden på nytt.

I dag anser man att drygt tre tusen personer fick sätta livet till. Mellan 225 000 och 300 000 blev hemlösa – av en befolkning på 400 000.

Jordbävningen i San Francisco är den värsta som drabbat en amerikansk stad, även om den inte är den av de största. Kanske är det med jordbävningen i San Francisco som med Titanics undergång 1912 – som inte är den värsta fartygsförlisningen i historien – om en katastrof blir ett historiskt minne eller inte beror på var i världen den äger rum.

San Francisco var 1906 en världskänd och blomstrande stad. Naturkatastrofen fastnade i annalerna tack vare den nya möjligheten att fotografera. Kända fotografer tog bilder som var ohyggliga att titta på. De visar ett ruinlandskap; en nästan helt förstörd stad med skelettlika byggnader som City Hall och rader av hoprasade patricierhus. De liknar bilderna av det bombade Berlin 1945.

..fan vad gott om någonting liknande hände Borlänge.

Lågaktningsfullt

/ W

Inga kommentarer: