måndag 6 april 2009

Veckans Mord

Kära Måndagsvänner, Välkomna!

"Mord är ett uppsåtligt dödande av en annan människa, med definition i olika staters lagar. Mord särskiljs oftast från andra typer av dödande, såsom former där uppsåt inte existerar. Alla rättsväsen, antika som moderna, ser mord som ett mycket allvarligt brott"

I Sverige är mord ett brott enligt 3 kap. §1 brottsbalken. Straffet för mord är i Sverige fängelse i 10 år eller livstid. Om gärningen med hänsyn till de omständigheter som föranlett den eller i övrigt är att anse som mindre grov, döms i stället för dråp. Vid speciella omständigheter kan en mors avsiktliga dödande av ett nyfött barn anses mindre grovt, det rubriceras då barnadråp. Om gärningsmannen inte kan anses haft något som helst uppsåt att döda offret blir brottsrubriceringen istället vållande till annans död.

Delinkventen kan alltså mörda och komma ut i samhället igen på 10 år, i praktiken mycket kortare eftersom alla möjliga aktiviteter och göromål kan förkorta straffet.

Veckans mord skedde den 31 januari 1974. På Natten bröt sig Theodore Bundy in i det rum där Lynda Ann Healy sov. Han slog henne medvetslös klädde på henne, virade in henne i ett lakan och bar iväg med henne. De vidare händelserna kring hennes död är okända men hon hittades med frakturerad skalle och spår av sexuellt våld. Detta mord var det första av totalt ca 35 mord som Ted begick. Han hade ett IQ på 124 och ansågs begåvad. Han studerade på universitet och var populär bland sina lärare. Ted lurade ofta sin offer att närma sig honom genom att spela skadad, han hade armen i ett fakegips, i en mitella, han gick på kryckor.

När han greps den slutgiltiga gången (han rymde ett antal gånger) och såsmåningom prövades för de senaste morden han begått, 1979. Gav domaren som hette Cowert detta utlåtande om honom:

"'Domstolen har beslutat att du ska avrättas med hjälp av en elektrisk ström, denna ström ska fortsätta passera genom din kropp tills du är död. Ta hand om dig, unge man. Jag säger detta till dig uppriktigt; var snäll och ta hand om dig själv. Det är en oerhörd tragedi att se ett sådant förslösande av mänsklighet som jag har upplevt i denna rättssal. Du är en intelligent ung man. Du kunde ha blivit en bra advokat, en som jag gärna skulle ha anställt, men du valde en annan väg. Ta hand om dig. Jag känner ingen fientlighet gentemot dig. Jag vill att du ska veta det. Som sagt, ta hand om dig själv."

Den 24 januari 1989 efter många uppskov och finter avrättades Ted Bundy. 4 filmer och 9 böcker har gett ut om hans liv och omständigheter. Han är en av moderns tid mest kända seriemördare.

På grund av sen kväll utgår veckans djur och ord. Se till att nominera stabchefen till kårvalet mina vänner. Trevlig vecka och god måndagskväll.

Högaktningsfullt
/M

Inga kommentarer: